Miért ne használj sorkizárt szövegeket a weboldaladon?

A sorkizárt szöveg használata a weboldalakon a látogatók számára nehezebbé teszi az olvasást és az információk megtalálását. Az ilyen típusú szövegformázás nem csak az olvasók számára zavaró, hanem rossz hatással lehet az oldal SEO értékelésére is.

Sorkizárt szöveg a weboldalon. Pirossal jelöltünk néhány felesleges térközt, amelyek megnehezítik az olvasást.

A sorkizárt szöveg megnehezíti az olvasók számára a szöveg szkennelését. A szöveg szkennelése azt jelenti, hogy az olvasók gyorsan végignéznek egy szövegen, hogy megtalálják a keresett információkat. A sorkizárt szöveg megakadályozza ezt a folyamatot, és további időt igényel az olvasók számára a szükséges információk megtalálásához. Ha az olvasók nem tudnak gyorsan átnézni egy szöveget, hogy megtalálják a keresett információkat, akkor  elhagyják az oldalt és másik forrásból keresnek információt.

Az alacsonyabb olvasási élmény mellett a sorkizárt szöveg használata negatív hatással lehet az oldal SEO értékelésére is. Az algoritmusok a weboldal tartalmának minőségét is figyelembe veszik a rangsorolási folyamatban. Az olvasók számára nehezen olvasható szöveg csökkenti az oldal értékét és ennek következtében rosszabb helyezést érhet el a keresőmotorok találatai között.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a szövegszerkesztő szoftverek képesek automatikusan igazítani a sorokat, a betűk közötti távolságot és biztosítani, hogy azok könnyen olvashatóak legyenek. A böngészők erre sajnos nem képesek. A weboldalak  eltérő kijelző méretű eszközökhöz igazodva változó szélességű területen jelennek meg, és emiatt a sorkizárt szöveg az olvasás és az értelmezés szempontjából még nehezebbé válhat.

Posted in UncategorizedTags